Summa sidvisningar

söndag 18 november 2012

Vad har damfotbollen för problem?

Plötsligt och oväntat har det dykt upp en diskussion om damfotboll igen. Hur ska sporten utvecklas? Hur ska det komma mer publik? Yada, yada, yada.

Det är nu snart 40 år sedan sporten slog igenom på allvar i Sverige som var ett av de banbrytande länderna. Vi som är gamla nog minns Jakobsberg, Mallbacken och Älvsjö. Vi minns Ann Jansson, Doris Uusitalo och Pia Sundhage, som spelare.

Vi minns också 90-talet där sporten slog sig fram och började ta plats för att sedan explodera under tidigt 2000-tal. Nu är det inte så längre. Svensk damfotbollen har en enorm kris. På flera sätt.

Klubbarna mår dåligt ekonomiskt. Publiken sviker. Spelarna är inte de längre de bästa i världen.

Är det då fel att en ledare vill förnya sporten?

Ja, vrålar traditionalisterna.

Nej, säger jag.

Man får inte tackla

Damfotbollen ställer sig frivilligt i skuggan av herrfotbollen genom att erbjuda i stort sett samma vara fast av sämre kvalité.

Det får inte vara förbjudet att tycka så. Absolut inte av köns-skäl i alla fall.

Rättvisa inom idrotten är att tjejer och killar ska ha samma tillgång till bra träningstider och samma del statliga och kommunala bidrag.

Rättvisa inom idrott handlar inte om att spela efter samma regelbok. Jag ser inget som helst problem med att tacklingar är förbjudna i damhockey där en 30-årig kvinna på 185 cm och 90 kilo kan möta en 14-åring på 160 cm och 50 kilo. I samma serie. Det händer inte inom herrhockeyn där tacklingar är tillåtna på seniornivå.

Jag har inget bekymmer med att Sanna Kallur får hoppa över häckar som är lägre än de som Robert Kronberg försökte ta sig över på sin tid. Medellängden på en tjejfriidrottare är naturligtvis decimetern lägre precis som i övrigt i samhäller.

Damerna 100 häck och herrarnas 110 meter häck är oftast lika stora under ett OS. Givetvis beroende på om grenen har någon världdstjärna för tillfället.

Jag tycker det är okej att Anja Pärson körde på kortare lagg än André Myhrer och att Carin Koch har högre loft på sin driver än Henrik Stenson.

Rättvisa måste också finnas

Däremot tycker förstår jag inte alls varför tjejer inte spelar bäst av fem set i de stora tennisturneringarna eller varför Charlotte Kalla och Marit Björgen skulle kunna göra upp över fem mil. Nåväl, kanske är det i skidfallet så att det skulle ta lite för lång tid för att kontinentens TV-producenter skulle stå ut. De vill ju göra sprint av allt. Men om vi bortser från just TV borde skidtjejer givetvis åka lika långt som killar.

Därför förstår jag inte varför det är så ohyggligt farligt att tycka att det vore bra med mindre målburar i damfotboll. Det är ju för att det skulle utveckla sporten. För att det skulle bli svårare att göra mål på halvtaskiga skott.

Man måste våga se bort från de bästa i världen när man tar debatten. För de bollar som Hope Solo räddar med suveränitet är inte lika lätta att plocka för en tjej på 165 centimeter i ett juniorlag.

Med mindre målburar, och kanske också mindre plan, skulle sporten förbättras successivt. Fler spelare skulle kunna göra sig gällande även på elitnivå. Det finns inget som helst nedsättande i den tanken.

Mindre boll är inte alls detsamma. Det skulle förändra sporten på ett tekniskt plan, och det är fel. En damspelares fötter är inte speciellt skilda mot en herres. En doja i storlek 39 kan jonglera lika bra som en i storlek 43.

Ju bättre sporten blir, desto större chans att fler vill komma och titta på den. Och med mer publik skulle också ekonomin kunna bli bättre. Fast just ekonomin är nog tyvärr en annan fråga. Intresset för idrotter går i cykler. Det har alla fått erfara. Och just nu är nog inte damfotboll speciellt attraktivt för en sponsor, annat än för rena entusiaster.

Sverige går inte långt nog i de stora turneringarna vilket sänker marknadsvärdet. Svenska lag syns inte i toppen av Champions League vilket ger samma effekt. De som håller i stålarna vill ha valuta för sina bidrag. De får de inte för tillfället. Till skillnad mot i herrfotbollen, för där syns man i tidningar och TV även om kvalitén på spelet är aldrig så lågt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar